Behandling af angst gennem kognitiv adfærdsterapi​

​Angst er utrolig ubehagelig, men ikke farlig – og man kan lære at håndtere angst. Jeg kan hjælpe dig med at forstå og acceptere angsten – for på længere sigt at blive den kvit.

Hvordan føles angst?

Hvis du har en angstlidelse eller arbejdsrelateret stress, har du sikkert også fået forventningsangst eller “angst for angsten”. Det betyder at du er blevet angst for selve det kropslige angstrespons.

Det kan føles, som om du er oppe at slås med din krop, eller rettere sagt dit autonome nervesystem, som hele tiden bringer din krop i alarmberedskab.

Den kamp har du tabt, for dit autonome nervesystem er, som navnet siger, “autonomt”. Du kan ikke styre det eller flygte fra det. Det er med dig overalt – på arbejdet, derhjemme, i toget, i supermarkedet og så videre. Jo mere du fortæller det, at det ikke må gå i gang – jo mere går det i gang, og ofte på de mest ubelejlige tidspunkter.

Min erfaring er, at mennesker med stress eller angst ofte bliver rådet til at sygemelde sig for at lade batterierne op.

Det er ikke altid det bedste råd, for når man er derhjemme er der god tid til at føle efter i kroppen og gå i panik over det man mærker. Og man fejlindlærer: “Jeg kan ikke passe mit arbejde”.

Selvfølgelig kan arbejdsevnen være nedsat ved angst eller arbejdsrelateret stress, men det er omvendt normaliserende at passe sit arbejde, hvis man har et. Så det bedste er ofte at være sygemeldt på deltid – men bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet.

Lær at forstå din angst med behandling

Ved behandling af angst lærer du at forstå angstresponset. Der er en logisk forklaring på de mange skræmmende fornemmelser man har i kroppen under et angstanfald (hjertebanken, sved, svimmelhed, rysten, åndenød, uvirkelighedsfølelse, prikken i huden, smerter i brystet og så videre). Der er ikke noget galt med dig – du har bare et livligt og velfungerende autonomt nervesystem.

Du lærer at acceptere din krop, når den går i gang med endnu en “falsk alarm”. Du lærer at berolige den med afspændings-, meditations- og vejrtrækningsøvelser. Du lærer også at identificere dine katastrofetanker og tale mere realistisk og beroligende til dig selv. Endelig lærer du at udsætte dig selv for de ufarlige(!) situationer, du ellers undgår – fordi undvigeadfærd bare forværrer angsten.

 

Hvis terapi ikke hjælper nok kan vi prøve medicin. Antidepressiva virker som regel godt mod angst – og ellers er der andre muligheder.

Der er ingen grund til at din angst skal hæmme dig. Med den rigtige hjælp kan du overvinde den og leve det liv, du godt kunne tænke dig.

Bestil tid til behandling af angst

Vil du gerne slippe for din angst og ikke være hæmmet af den? Kontakt mig og bestil en konsultation. Ring til mig på telefon 26 23 28 07 eller send mig en e-mail på eksponering@gmail.com.​