Behandling af OCD og helbredsangst

Ved OCD er man som regel angst for bestemte tanker, for eksempel tanker om at skade andre, blive smittet, (sinds)syg eller begå fejl. Man får en følelse af kontrol ved at udføre mentale eller fysiske ritualer (de kaldes henholdsvis obsessioner og kompulsioner), som man kan blive afhængig af. Der er ofte forskellige former for checkeadfærd der kan tage alt fra få minutter til mange timer hver dag. Ved helbredsangst kan man ikke fritage sig fra tanken om at have kræft, sklerose eller andre sygdomme selvom man er blevet undersøgt og har fået at vide, at der ikke er noget galt. Man mærker efter i sin krop mange gange i løbet af dagen og forstærker dermed de symptomer, som gør én bange.

Tvangstanker og -handlinger kan være så indviklede og bizarre at omgivelserne fejlopfatter tilstanden som psykotisk. Jeg har set eksempler på at patienter med OCD er blevet behandlet med antipsykotisk medicin selvom den sjældent virker ved OCD.

​Kognitiv adfærdsterapi til behandling af OCD

Den rigtige behandling af OCD er kognitiv adfærdsterapi med vægt på eksponering (at man udsætter sig selv for det, man er bange for, for eksempel snavs, hvis man er bange for bakterier) og responsprævention (at man undlader sikkerhedssøgende adfærd, fx overdreven håndvask).

Man lærer at have mere hensigtsmæssige metakognitioner (tanker om det man tænker), at slippe kontrollen, tage chancer og leve med en vis usikkerhed. Medicinsk OCD-behandling med antidepressiva i høje doser kan også være meget effektivt.

Få en uforpligtende snak

I mange år har jeg været fascineret af OCD og helbredsangst og behandlingen af disse tilstande. Hvis du har OCD eller helbredsangst, så send mig en e-mail på eksponering@gmail.com eller ring til mig på telefon 26 23 28 07 for en uforpligtende snak om mulighederne for behandling af OCD.

Jeg hjælper kunder i København, Nordsjælland samt resten af Sjælland med at kontrollere deres OCD og helbredsangst.